Kaj lahko takoj storite za svojo srečo – prvi korak

Zapišite si nekaj, kar ste danes doživeli in bi vam bilo žal, če ne bi. Lahko je nekaj čisto običajnega: jutranje poležavanje; pogled na cvet, ki je bil še včeraj popek; veselje v otrokovih očeh; najljubša pesem ali film; nov recept, ki se vam je odlično posrečil; klic drage osebe; karkoli.

Nekaj časa počnite to vsak dan. Naredite si svoj dnevnik lepih trenutkov in si vanj redno zapisujte vsaj po eno takšno stvar na dan, ob kateri vam je bilo toplo pri srcu. Tudi, če je bila na videz nepomembna in čeprav je šlo zgolj za trenutek. Važno je le, da vam je bilo lepo.
Vztrajajte en mesec. Vmes si večkrat vzemite malo časa in si počasi, na glas preberite vse, kar ste zapisali. Podoživeti trenutki vas bodo spomnili, koliko sreče je lahko že v drobnih, vsakdanjih stvareh. Občutili boste, da je vsak posamezen trenutek življenja lahko darilo, za katerega je vredno živeti.

Kaj lahko takoj storite za svojo srečo – drugi korak


Napišite vsaj tri stvari, ki ste jih storili v zadnjem času, pa si želite, da jih ne bi. Morda ste sprejeli odločitev, ki jo danes obžalujete? Ste kupili kaj takega, kar se je kasneje izkazalo za slab nakup? Se bojite, da ste preveč zapravljali? Ali pretiravali pri hrani in pijači? Morda ste rekli ali storili kaj takega, zaradi česar ste se nato počutili zelo neprijetno? Se vam zdi, da ste koga prizadeli ali razočarali? Da niste izpolnili pričakovanj?

Potem si vse, kar ste zapisali, še enkrat poglejte in si ob vsaki točki zastavite zelo pomembno vprašanje. Vprašajte se, ali ste v tistem trenutku sploh lahko ravnali drugače. Mar niste mislili, rekli ali storili natanko tisto, kar ste takrat najbolje vedeli in zmogli? Seveda ste, saj bi sicer ravnali drugače, kajne?

Stopite do ogledala, poglejte si v oči in to recite tudi sami sebi. Povejte si, da ni bilo nič takega, zaradi česar bi se morali obsojati. Morda bi danes res ravnali drugače, vendar prav zaradi te izkušnje veste nekaj, česar takrat še niste vedeli. Bodite razumevajoči sami do sebe in začutili boste mir, ki bo pregnal občutek krivde. Z mirom v srcu vam ne bo težko pojasniti, zakaj ste takrat ravnali kot ste, če mislite, da bi bilo za koga to pomembno.


Kaj lahko takoj storite za svojo srečo – tretji korak

Od danes dalje poskušajte sproti zapisovati stvari, ki vas bodo v odnosih z drugimi razjezile, užalile ali prizadele; kar boste drugim zamerili ali zaradi česar jih boste obsojali. Morda bodo sprejeli odločitev, s katero se ne boste strinjali; lahko bodo rekli ali storili kaj takega, da se boste počutili izigrane ali ogoljufane. Morda se vam bo zdelo, da so vas nalašč prizadeli ali razočarali; da so prezrli vaša prizadevanja; da vas ne cenijo; da neodgovorno zapravljajo; da pretiravajo pri hrani in pijači; da imajo škodljive razvade in ne skrbijo dovolj za svoje zdravje. Lahko boste prizadeti, če se v ničemer ne bodo strinjali z vami; ali jezni, če bodo preveč delali in jih nikoli ne bo doma; ali pa užaljeni, ker ne bodo razumeli vaših potreb.
Potem si opisano situacijo preberite in si zastavite zelo pomembno vprašanje. Vprašajte se, ali so sploh lahko ravnali drugače. Kaj, če so mislili, rekli ali storili natanko tisto, kar so takrat najbolje vedeli in znali? Morda so imeli svoje razloge, zaradi katerih so stvari videli v drugačni luči kot vi. Lahko so bili v dani situaciji tudi oni jezni, užaljeni ali prizadeti, tudi če vam ni jasno, zakaj. 
Sedaj se spomnite drugega koraka. Če ste ga pozabili, si ga ponovno preberite. Nato bodite razumevajoči do drugih tako, kot ste do sebe. Storite to zaradi sebe, ne zaradi drugih. To ne pomeni, da morate sprejeti karkoli, česar si ne želite in ni v skladu z vašimi vrednotami. Toda, če boste z razumevanjem gledali na druge, se ne boste več počutili kot žrtev, ker njihovega ravnanja ne boste več jemali osebno. Razumevanje bo ustavilo marsikatero užaljenost in prizadetost. Kadar boste kljub temu rekli »ne«, bo to zato, ker boste vedeli, kaj hočete in česa ne, ne pa, ker bi kot žrtev bežali iz ene situacije v drugo.

Kaj lahko takoj storite za svojo srečo – četrti korak   

Četrti korak: Napišite tri stvari, ki si jih najbolj želite. Če ne veste, kaj si želite, potem napišite tri stvari, ki si jih ne želite, nato pa vsako od njih pozitivno preoblikujte. Če ste na primer zapisali: »Ne želim, da mi vsak mesec zmanjka denarja za plačilo položnic«, sedaj namesto tega zapišite: »Denar neovirano priteka v moje življenje. Račune brez težav plačujem redno in v roku.«
Zelo pomembno je, da veste, kaj si želite. Enako pomembno pa je tudi, da o svojih željah razmišljate tako, kot da ste jih že uresničili. Poskusite v mislih čim dlje zadržati predstavo o tem, kakšno bo vaše življenje, ko bodo želje  uresničene. Vsakič, ko pozornost usmerjate na tisto, kar vam je všeč, ste jo odtegnili stran od tistega, kar vam v tem trenutku predstavlja problem. S tem ste naredili mnogo več, kot si morda mislite, kajti Univerzalni zakon pravi: »Tisto, čemur posvečate pozornost, raste.«

Kaj lahko takoj storite za svojo srečo – peti korak 

Sestavite seznam stvari, o katerih se odločate pod vplivom negativnih preteklih izkušenj, čeprav bi se brez starih strahov odločili čisto drugače. Poskusite si predstavljati, kako bi živeli, če bi lahko premagali strahove in počeli tisto, kar bi res radi.

Strahove lahko premagate, če pustite preteklost v preteklosti. Nehajte pogrevati negativne spomine na stare izkušnje. To ne pomeni, da zanikajte preteklost in se pretvarjajte, kot da se tisto, kar vas v mislih še vedno spremlja, ni zgodilo. Pomeni le, da pustite preteklost tam, kamor sodi – v preteklosti. Čeprav se velikokrat zdi, kot da so naše jutrišnje priložnosti pogojene z našo preteklostjo, ni nujno, da je tako. O tem, kako bo, odločamo danes s svojim pogledom na včeraj.

Karkoli ste doslej doživeli, je že minilo. Samo po sebi na vas nima nikakršnega vpliva več. Preteklost  lahko vpliva na vas samo, če o njej premišljujete in jo s tem ohranjate živo. Tistemu, kar je minilo, v mislih pripisujete pozitivni ali negativni pomen, odvisno od tega, kakšna je vaša interpretacija dogodka. Vsakič, ko obudite spomin na negativno izkušnjo, je tako, kot bi jo ponovno doživeli. Počutite se slabo. V skladu z zakonom, ki pravi, da enako privlači enako, s svojo energijo ustvarjate nove situacije, ob katerih se boste počutili enako slabo.

Čeprav tistega, kar se je že zgodilo, ne morete spremeniti, pa lahko kadarkoli spremenite vašo interpretacijo dogodka. Zavestno lahko nanj pogledate v drugačni luči. Ne zato, ker bi hoteli črnemu reči belo, ampak ker je črno v drugačni svetlobi lahko tudi modro ali vijolično. Če izboljšate pomen, ki ste ga dali preteklim dogodkom, vas spomini nanje ne morejo več blokirati. Ko se osvobodite spominov na negativne izkušnje, se tudi strah pred  negotovo prihodnostjo, ki bi vas lahko hromil, ne bo pojavil. Potem  ni ničesar več, kar bi vas še oviralo, da si ne bi mogli ustvariti takšnega življenja, kot si ga želite.